NødeboBæredygtigt

NB! vil arbejde for fælles bevidsthed om naturressourcer og bæredygtighed

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Dommerkomiteen valgte Nødebo Nyttehaver

Nina Horn

Afsløringen af idékonkurrencens vinder var sidste programpunkt for eftermiddagen om bæredygtighed på Kroen søndag d. 31.8. Blandt de 17 vidt forskellige forslag valgte dommerkomiteen Nina Horns forslag om "Nødebo Nyttehaver".

Nina (foto) havde i første omgang bidraget med seks forskellige forslag, men efter at fristen for bidrag var udløbet, sendte hun endnu tre forslag. Det ene indeholdt en nøjere beskrivelse af Nødebos Grønne Nyttehaver, som dommerkomiteen ikke har set. Her er Ninas drøm om grønne nyttehaver - for dig og for alle:

Nødebos Nyttehaver er et sted hvor bedsteforældre kan lære børn at tage vare på vækster og vise dem, hvordan man dyrker nytteplanter. Det er et sted, hvor man slår sig ned og får en snak, et sted hvor man hygger sig. Der skal være siddekroge, hvor du kan få en snak, evt. en øl eller et slag skak.

Måske et udekøkken, hvor væksterne kan tilberedes, en grill og andet, en vandpost og måske et vandløb til at dyrke brøndkarse. Og hvor øller kan holdes kolde. Stedet skal invitere til samvær, snak, fordybelse og ro, til latter og stilhed. Der skal være sanseoplevelser, duft og smag. Du skal pirres til at udforske væksternes smagsoplevelser og måske andre anvendelser som farvning af fibre, måske også vævning. Kort sagt et sted, hvor man har lyst til at komme og slå sig ned.

Et sted, der tiltrækker mennesker, fugle og insekter ink. sommerfugle. Sådan et sted drømmer jeg om. En frodig have, hvor vi samles. Gødningen kommer fra vores egen kompostering af biologisk affald. Måske sælger vi af overskuddet af vækster og bidrager derved til udvikling af projektet. Måske kommer overskuddet loppemarkedet til gode. Skal vi betale leje for et stykke jord eller skal vi blot bruge området?

Måske konceptet kan udvides til at lære at udnytte naturens gaver som kvan, skvalderkål, forskellige vilde løg, vild kørvel og mælkebætter, hindbær og brombær, forskellige nødder, ægte kastanje og måske kan vi finde sommertrøfler i Gribskov? Mon ikke man kunne lave en god pesto af bog?

Nina med præmien: økologisk rødvin og fribilletter til foredragene om energirenovering og affald/genbrug arrangeret i samarbejde med Nødebo Kros kulturudvalg.

Dommerkomite

 

 

Dommerkomiteen bestod af:

Erik Nymark fra NB's kernegruppe, Katherine Richardson, leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet, og Katrine Gro Nielsen fra Lokalrådet.

Her er de i gang med at kåre vinderen i Driverhuset. Fra venstre: Katherine Richardson, Katrine Gro Nielsen og Erik Nymark.