NødeboBæredygtigt

NB! vil arbejde for fælles bevidsthed om naturressourcer og bæredygtighed

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Skovskolens skovhave i Nødebo

rasmus fortller om skovhaven

En lørdag i slutningen af juni samledes en flok interesserede ved Københavns Universitets skovhave, som ligger på forpagtet jord vest for det nordvestlige hjørne af Nødebohave og Troldehøjen.

Rasmus Halfdan Jørgensen, som underviser og forsker på Skovskolen, havde tilbudt Nødebo Bæredygtigt! at give en rundvisning i skovhaven, som blev etableret sidste år. Skovhavens første jordlodder er blevet tilplantet/-sået med den rigtige blanding af spiselige planter, urter, buske og træer.

De studerende har kunnet vælge mellem forskellige profiler, f.eks. en have med medicinske planter, en have med urter til brændevin, en have med spiselige vækster til selvforsyning, en have med størst mulig biodiversitet til glæde for insekter og bestøvning, m.fl.

Skovhaven er en dyrkningsform der tilstræber balance mellem vækster der tilfører jorden nødvendige næringsstoffer eller fikserer kulstof og vækster der indeholder mange af de anbefalede næringsstoffer, og derfor bidrager til en sund kost.

Foto th.: Rasmus (lyseblå skjorte og hat) fortæller og skovhavens dyrkningsprincipper

Foto herunder: Esben fortæller om sit valg af spiselige planter og nyttige vækster der tilfører næringsstoffer eller fikserer kulstof

 

 

Resben om det han dyrker i sin skovhaveasmus havde fået en af de studerende, Esben, til at fremvise sin have og fortælle, hvordan han havde sammensat planter, buske og trær i overensstemmelse med principperne for skovhavens dyrkning.

Esben havde fået en fin karakater ved den netop overståede eksamen i skovhaven. Hans have var meget besøgsvenlig med gange mellem bedene og stor variation. Der var også en bænk at hvile sig på. Der var et flot jordbærbed, som planlægges at blive selvfornyende, når stiklingerne skaber det bunddække, som kan minimere mængden af uønskede planter i jordbærbedet. Ribs- og solbærbuske havde bunddække af kløver, som er kulstoffikserende og som bierne elsker. Havens eneste træ var også kulstoffikserende. 

Rasmus nævnte i sit foredrag på Nødebo Kro d. 27. marts nogle af de bedste bøger om skovhaven. Her kommer forfatterne:

Martin Crawfords bog: "Creating a forest garden" er ikke oversat til dansk (skovhaven kaldes også "food forest" på engelsk).

Holmgren, Mollison, Lawson og Hemenway har alle skrevet bøger om lignende dyrkningsmetoder, som urban harvest og permaculture, men de er heller ikke oversat. 

 Se luftfoto med skovhavens beliggenhed.