NødeboBæredygtigt

NB! vil arbejde for fælles bevidsthed om naturressourcer og bæredygtighed

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Kender du M-faktoren?

Dagbladet Politiken kørte i efteråret 2018 en serie der hedder Vores Klima. Den 7. januar trykte avisen dette debatindlæg af Erik Rasmussen. Han peger i sit indlæg på M-faktoren som den største barriere for en global klimaindsats. M-faktoren, eller vores tendens til mentalt at fortrænge det der er for stort, for kompliceret og svært at forholde sig til, er skyld i at det er så vanskeligt at få sat skub i omstillingen til en levevis, som ikke driver rovdrift på klodens ressourcer. 

Læs debatindlægget, og overvej hvor du befinder dig på en skala der går fra fortrængning over ønsketænkning til realisme.

Op til årsskiftet - efter det noget skuffende resultat af COP-24 i Polen - foreslog Dagbladet Politikens klimamedarbejdere læserne at lave deres egen Paris-aftale på det helt lavpraktiske plan. Hvem vil ikke gerne leve mere klimavenligt? Det er lettere selv at sætte sine mål, end at få dem pålagt af andre.

Det lader ikke til at politikerne kan blive enige om at støtte den enkelte borgers ønske om at sætte et mindre klimaaftryk f.eks. ved at lægge afgift på sort forbrug og sort produktion eller opkræve lavere moms/afgiftsfritage det grønne valg. 

Måske har du allerede hentet Politikens skabelon til en klimaaftale ned på din computerskærm eller printet den. Du har måske kigget på den idéliste, der giver forslag til de første skridt til en omstilling af dine vaner på de områder, hvor dit klimaaftryk kan reduceres hvis du gør noget anderledes end før.

Hvis ikke, har du nu  Min klimaaftale 2019  og kan udfylde den når du har overvejet om det er fødevarer, el-forbrug, transportform, temperaturen i stuen eller forbrug/genbrug af tøj der skal gøres noget ved. 

 

Vi må se at få sat skub i omstillingen til en mere bæredygtig adfærd !

Hjælp os med at få flere med på den bæredygtige dagsorden ved at fortælle hvad du og din familie gør anderledes end før. Fortæl om både ulemper og fordele ved at du/I har lagt en vane om for at sætte et mindre klimaaftryk end sidste år. Vi vil rigtig gerne høre om jeres erfaringer.

Fortæl dem til Lisbeth Larsen, som er redaktør på Kirke & Kro, eller skriv om dem på vores facebook-gruppe Nødebo Bæredygtigt! Vi må have vendt udviklingen og få omstillingen til at brede sig som ringe i vandet. 

Har du modet til måske at komme til at ødelægge den gode stemning omkring bordet til en middag med vennerne? Tag snakken om klimaforandringerne og hvad vi hver især kan gøre for at mindske vores klimaaftryk.

 

En af dem der stikker snuden langt frem for at få sat klimaforandringerne på dagsordenen er Anders Morgenthaler, som er vært på DR's ugentlige program Klimatestamentet, som du kan finde på din podcast-app.