NødeboBæredygtigt

NB! vil arbejde for fælles bevidsthed om naturressourcer og bæredygtighed

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Permakulturhaven giver grønsager året rundt

En spændende formiddag i fremtidens hus og have 

Vi var en lille flok, som den 30.6.2018 blev inspireret af Palle og Hannes rejse henimod CO2reducerende, rene varmekilder og fremtidens havebrug på Kildevænget 4.

 Træhuset:

Vi blev først vist rundt i det tidligere sommerhus. Det er nu efterisoleret ved at fjerne træbeklædningen, sætte et lag isolering på husets skal og genetablere bræddelaget. Der blev suppleret med nyt træ i hjørnerne, hvor de oprindelige brædder jo ikke rakte.

Da Hanne og Palle i 2015 købte huset, besluttede de at investere i bæredygtig opvarmning. De har derfor installeret varmepumper - luft til vand og luft til luft - solceller og en brændeovn fra Rais Bionic forsynet med en Blue Chimney røgsuger, som leder brænderøgen højt op i luften og derfor skaber mindst mulige gener for naboerne. 

Palle har lavet en oversigt over alle investeringer i den gennemgribende renovering af huset samt det første varmeregnskab med store besparelser.

Permakulturhaven: 

Hanne er hovedarkitekt på urtehaven, og hun har sat sig grundigt ind i principperne for en permakulturhave. Efter at have lyttet til Karoline Nolsø Aaen, som sidste efterår holdt et foredrag i Gadevang Forsamlingshus arrangeret af Gadevangs Grønne Ildsjæle, fik Hanne lyst til at prøve flerårige planter og gravefri dyrkning.

Hanne og Palle måtte rydde en masse fyrretræer for at få kig til Nødebo Holt. Nu får haven så meget sollys, at de  har kunnet anlægge en række "højbede" med gunstig placering. Til venstre foto taget 6.9.18 af højbed med sneglehegn. I bedet er der mange spiselige planter, bl.a. rabarber, katost (salat), amarant (spises som spinat, de røde frø som birkes). Der står også grønkål og tagetes, gulerødder og løg i bedet og i sæsonen jordbær.

Hanne har sået frø købt hos Karoline Nolsø Aaen til Stolthenriks gåsefod (tv.) og Takkeklap (midt) og købt stikkelsbærkiwi-busken (th) i et gartneri. Hanne kan forvente fortsat at høste så længe planterne har grokraft og de vil som flerårige stauder komme igen år efter år. Herunder fotos af tre flerårige spiselige planter, som alle er beskrevet i Karoline Nolsø Aaens bog Permakulturhaven, udgivet på Forlaget Myrrhis.